RSS
 

Boczniaki w pikantnej panierce

28 kwi

boczniaki-004
Najprostszy przepis na przygotowanie boczniaków .

Dziś boczniaki w panierce , te grzyby maja w sobie dużo białka , oraz  obniżają poziom cukru i cholesterolu ,
Macie ochotę ?  Jeśli tak to potrzebne wam będzie :

5-6 kapeluszy boczniaka
2 jajka
pół łyż.  sóli , pieprzu , papryki mielonej
odrobina przyprawy np:  vegety
bułka tarta , olej do smażenia
Dodatkowo jeśli lubicie koper

Grzyby dokładnie opłukać  i  odciąć resztki nóżki jeśli  są . Odkładamy do wyschnięcia .
Jajka rozrabiamy z solą , pieprzem i  vegetą , oraz jeśli lubicie dodajemy posiekany drobno koper około 2 łyżeczek.
Do bułki tartej dodajemy paprykę . Grzyby obtaczamy najpierw w jajku , a następnie w bułce tartej ,
olej rozgrzewamy i smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
Możemy podawać np:  z  puree .

Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Grzyby, na obiad

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~zesmakiem93

    22 listopada 2016 o 23:28

    świetne zastosowanie boczniaka-skorzystam z przepisu. zapraszam także do mnie zesmakiem93.blog.pl

     
    • Mała Pyza

      14 grudnia 2016 o 13:23

      dziękuję