RSS
 

Ciasto z kiwi i śmietano-cytrynową pianką

15 kwi

placek-019
Przepyszne ciasto z kiwi,  które wygląda i smakuje rewelacyjnie .
Biszkopt

4 jajka ,
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 

Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli  , w trakcie miksowania ,dodajemy  cukru , miksujemy
aż do sztywności piany. Osobno zmiksować żółtka z łyżką wody , dodać do ubitej piany, wymieszać. Do ubitych jajek dodajemy mąkę ziemniaczana i pszenną , mieszając delikatnie łyżką.
Wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Piec 25 minut w 180 stopniach C.
Można nasączyć biszkopt sokiem z cytryny rozrobionym z  odrobiną wody.

mus z kiwi
5-6 sztuk kiwi
2 galaretki agrestow
2 łyżki śmietany

Kiwi obieramy , kroimy i podgrzewamy 3-4 min. odlewamy sok , który uniemożliwia nam tężenie galaretki i studzimy.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu lecz wody o szklankę mniej.
Do galaretki dodajemy śmietanę i owoce kiwi odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Pianka
400 g śmietany
galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem , galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody , kiedy lekko
przestygnie dodajemy do śmietany i miksujemy.

Na upieczony biszkopt , wykładamy mus z kiwi, kiedy stężeje wykładamy masę śmietanową .
Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy według przepisu galaretkę agrestową i kiedy jest lekko stężona wylewamy na piankę.

Print Friendly
 
Komentarze (29)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~naszlakusmaku

    15 kwietnia 2016 o 15:54

    takiego ciacha jeszcze nie jadłam :) pysznie wygląda :)

     
  2. ~lena

    16 kwietnia 2016 o 20:09

    wiosenny kolor i smak :)

     
  3. ~Basia

    16 kwietnia 2016 o 20:22

    A jaka śmietana w przypadku musu i pianki ?

     
    • Mała Pyza

      16 kwietnia 2016 o 20:26

      Użyłam kremówki Piątnica

       
  4. ~tss

    17 kwietnia 2016 o 08:56

    Ciekawy przepis :) I ładny efekt. Polecam czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

     
  5. ~kamila

    17 kwietnia 2016 o 09:42

    a podobno kiwi sprawia, że galaretka nie tężeje?

     
    • Mała Pyza

      17 kwietnia 2016 o 10:00

      Tak to prawda , dlatego jak podaję w przepisie trzeba je podgrzać, bo inaczej graniczy z cudem stężenie galaretki.

       
  6. ~wiecho

    17 kwietnia 2016 o 17:54

    witam ,mam pytanie odnośnie kiwi ,jak je podgrzewamy w wodzie czy samo i w czym

     
    • Mała Pyza

      18 kwietnia 2016 o 08:24

      Samo, wrzucam do rondelka i na malutkim ogniu podgrzewam ,aż puści sok.
      Jak zleje się pierwsze soki i odstawi do wystudzenia to jeszcze puści parte niepotrzebnych kropel.

       
  7. ~bułka z chlebem

    17 kwietnia 2016 o 19:32

    Przecudnie wygląda, smak pewnie nieziemski :D U mnie już sezon rabarbarowy
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-smietankowa-pianka

     
    • Mała Pyza

      18 kwietnia 2016 o 08:25

      oj rabarbar , uwielbiam ;-)

       
  8. ~kasia

    18 kwietnia 2016 o 07:53

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

     
    • Mała Pyza

      18 kwietnia 2016 o 08:25

      I tak trzymać;-)

       
  9. ~ewa

    20 kwietnia 2016 o 13:50

    zielony kolor w ciastach czy deserach działa jak magnez,apetyczne ciasto !

     
  10. ~Arleta

    23 kwietnia 2016 o 14:16

    Robię! :) tylko, czy na górę ciasta idzie trzecia agrestowa galaretka? Dobrze to rozumiem?

     
    • Mała Pyza

      24 kwietnia 2016 o 10:53

      Tak dokładnie ,tak;-)

       
  11. ~wiesława

    4 maja 2016 o 12:52

    Wczoraj zrobiłam to ciasto, jest pyszne pozdrawiam

     
    • Mała Pyza

      5 maja 2016 o 08:14

      Naprawdę bardzo się cieszę ;-)

       
  12. Claudia

    28 maja 2016 o 07:49

    To wygląda MEGA! Chyba przetestuję ten przepis!

     
    • Mała Pyza

      28 maja 2016 o 10:42

      Dziękuję, jak wygląda tak smakuje ,polecam ;-)