RSS
 

TRADYCYJNY BIGOS

23 gru

Bigos-kto nie zna tradycyjnej potrawy dla kuchni polskiej.  Ile kucharek tyle przepisów,
mój nie smakuje jedynie mojej teściowej   – hm nie wiem czemu.
Może wy spróbujcie :-)

3 kg.kiszonej kapusty,
0,5 kg.kiełbasy wiejskiej
1 kg mięsa (wieprzowego i wołowego)
30 dkg.wędzonego boczku
garść grzybów  (najlepiej męża )  ;-)
9 suszonych śliwek
5-6 liści laurowych
9 kuleczek ziela angielskiego i  5 jałowca
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Odciśniętą kapustę opłukać i wrzucić do dużego garnka .  Zalewamy wodą i gotujemy.
Jeśli  kapusta  jest  kwaśna ,  pierwszą wodę po zagotowaniu należy  odlać .
Zalać ponownie świeżą wodą i  gotować   (najlepiej jeden dzień) .

Następnego dnia ,   wrzucamy mięso  (wieprzowe i wołowe)
podsmażoną kiełbasę i  boczek ,  grzyby, śliwki i resztę przypraw.

Gotujemy na wolnym ogniu najlepiej dwa dni    (oczywiście co jakiś czas mieszając)    na noc odstawić w chłodne miejsce.
Wtedy bigos przejdzie dokładnie wszystkimi
przyprawami i będzie miał wspaniały kolor co też jest ważne.
Bo jemy oczywiście także oczami  ;-)
Pozostaje mi życzyć smacznego. bigos 015

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dania główne, na obiad

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz