RSS
 

Kopytka z bułką tartą na słodko

14 gru

Przepyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach kopytka.  Najlepiej smakują odsmażane.

POTRZEBUJEMY NA KOPYTKA:
Oczywiście ziemniaki 1 kg,  półtora szklanki mąki pszennej,  1 łyż.mąki ziemniaczanej,   2 jajka.

DODATKOWO:
pół kostki masła,   bułka tarta,    cukier.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kiedy wystygną ,  przepuszczamy przez maszynkę,  dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto.    Jeśli nam się klei ,   podsypujemy odrobinę mąki.
Następnie ciasto podzielić na 3 równe porcje i robimy z nich wałeczki .
Kroimy ukośnie na małe porcje.
Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę ,   po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 min.

Roztopić masło dodać bułkę tartą ,   podsmażać 5 min.
Polać kopytka , posypać cukrem według uznania.   Można kopytka podsmażyć w bułce ,     będą smaczniejsze.

Kopytka można również podawać z sosem grzybowym ,pieczarkowym gulaszem itd.

kopytka 006

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii makarony, ziemniaki

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz