RSS
 

Gulasz grzybowy z łopatki

30 lis

Gulasz to Węgierskie danie ,  ale bardzo znane i lubiane w Polsce.

Potrzebujemy:
0,5 kg  łopatki wieprzowej,
1 cebule (ja nie dodałam ponieważ dzieci nie lubią)
mała marchew ,
grzyby np: podgrzybki  5-6 sztuk
zioła prowansalskie( 1 łyżeczka)
2 rosołki
2 liście laurowe
pieprz i sól do smaku
1 łyżka mąki ,  2 łyż. śmietany.

Grzyby namoczyć.
Wypłukać mięso i pokroić w kostkę,  wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać na wolnym ogniu 5-8 min.  z cebulą pokrojoną w kostkę.
Marchew zetrzeć na tarce,  dodać do mięsa i dolać 3 szklanki ciepłej wody , rosołki , zioła,  liście laurowe i grzyby.
Dusić 30-40 min,
Doprawić solą i pieprzem, zaprawić mąką rozrobioną ze śmietaną.  Zagotować.

Gulasz z ryżem i marchwią

Gulasz z ryżem i marchwią

Podawać z ryżem ,  ziemniakami lub makaronem (według uznania)
SMACZNEGO

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii mięsa

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz