RSS
 

ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

30 paź

sledzieWyrazisty  ostry  smak  ,z nutką  słodyczy .
Śledzie są doskonałe w każdej postaci  , ale pod warunkiem że przygotujemy je samodzielnie według własnych upodobań ,jeśli chodzi o mnie  nigdy nie kupuje przygotowanych  w sklepie  .
Zawsze kupuje dobre mięsiste śledzie ,w zaufanym  sklepie rybnym  i  przygotowuję je sama .

Potrzebujemy :4-5 płatów śledziowych  ,1  cebula  ,3  ogórki konserwowe   ,7   łyżek  dobrego  ketchupu , pół   łyż.musztardy  ,1  łyż. cukru  i 2 łyż.oleju.

Śledzie najpierw koniecznie trzeba namoczyć ,najlepiej  3-4 godz .
Śledzie kroimy na ćwiartki , a ogórki i cebulę w kostkę .Cebulę wrzucamy do rondelka i lekko podsmażamy na oleju 5 min. dokładamy  ogórki,  ketchup  ,musztardę i cukier .Wszystko zagotować  2 min.
Odstawić do   wystygnięcia ,tym sosem polewamy śledzie i podajemy po godzinie  .

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii śledzie

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz