RSS
 

Racuchy drożdżowe

12 paź

Pulchne i bardzo smaczne pączusie na tłusty czwartek , ale i kiedy napadnie nas ochota na pączusia
polecam bardzo proste w wykonaniu  .

SKŁADNIKI:
2/5 szklanki mąki,
1/5szkl mleka,
4 dkg drożdży,
2 jajka,
2 łyż.cukru,
olej do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem.

Mleko podgrzać,  wlać do drożdży,   wymieszać.

Jajka wbić do osobnej miseczki i posolić szczyptą soli.   Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy jajka.

Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub najlepiej ręką.  Odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy olej i smażymy.PACZusiePosypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii desery, drożdzowe

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Futka

    30 stycznia 2016 o 09:29

    Cudwne i bardzo smakowite racuszki :)

     
    • Smaczna Pyza

      30 stycznia 2016 o 12:42

      Dziękuję ;-)